Shutter Speed & ISO




What Does Shutter Speed Mean?


Suljinaika eli valotusaika tarkoittaa aikaa valotuksen aikana, jolloin kameran suljin on auki. Suljinaika määrää kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille. Valotusaika ilmoitetaan sekunnin murto-osina eli suljin voi olla auki esimerkiksi 1/60 = 60 tai 1/500 = 500. Suljinaikaa voidaan muuttaa asettamalla kameran asetus TV-tilaan tai AV-tilaan, jotka molemmat tarkoittavat puoli automatiikkaa.


TV

Tämä asetus on tarkoitettu liikkeen kuvaamiseen ja sen pysäyttämiseen. Liikenteessä ohi ajava auto, sisustuskuvissa ohi kävelevä ihminen tai jopa leivottaessa pöllyävä jauho. Kaikkien näiden vangitseminen onnistuu tällä asetuksella. Kohde näkyy kuvassa ohi kiitävänä viivana, sillä suljin on kokoajan auki ja ottaa kuvan ohi menevästä liikkeestä, jota silmä ei ehdi nähdä. Nopeiden liikkeiden kuvaamisessa täytyy aina miettiä suljinaikaa!




AV = Aukon esivalinta

Tämä asetus on tarkoitettu tunnelman vangitsemiseen tilassa. Saat kuvaan sumean taustan ja kuvan kohde korostuu. iPhone puhelimissa oleva 'Portrait Mode' tuottaa saman tuloksen ja taustasta tulee 'blurry'. 



Lyhyt suljinaika

  • Suljin on auki vain hetken
  • Yksityiskohdat ovat tarkkoja = vesiputouksessa vesi näyttää terävältä
  • Mitä silmä näkee

Pitkä suljinaika

  • Suljin on kauan auki 
  • Yksityiskohdat ovat epäselviä = vesiputouksessa vesi näyttää pehmeältä
  • Mitä silmä ei ehdi nähdä







What Does ISO mean?


ISO-arvo kertoo meille, että kuinka herkkä kameran kenno on valolle. Arvo on hyvä pitää aina noin 64, 100 tai 125, jos vain mahdollista. 800 onkin parempi arvo, kun halutaan kuvata hämärämmässä valossa ja ilman jalustaa. 


'Korkeampaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvataan hämärässä ilman jalustaa tai kun halutaan saada nopeampi suljinaika. Esimerkiksi sisällä tapahtuvassa urheilukuvauksessa joutuu luultavasti nostamaan ISO-arvoa, jotta suljinaika onnistuu pysäyttämään liikkeen. Mitä korkeamman ISO-arvon valitset kameraan sen enemmän kohinaa lopulliseen kuvaan tulee.' 

Kamerakoulu.fi