Ensimmäiset Koronavirusrokotteet Raaseporissa

 

Kuva: Roosa Tenhunen



Valokuvaamassa Raaseporin ensimmäiset rokotukset

Raaseporissa annettiin ensimmäiset Koronavirusrokotukset eilen 11.1.2020 Tammisaaren Terveysasemalla. Kävin ottamassa kuvia rokotteista ja muutamista rokotettavista, jotka antoivat luvan kuvaamiseen. Otin myös yleisiä tilakuvia sairaalaympäristöstä lehdistön käyttöön. Editoin kuvat Lightroom Classic:ssa, jonka jälkeen tiedottaja valitsi niistä parhaimmat ja lähetti ne eteenpäin. Kuvat on tähän mennessä julkaistu Svenska Yle:n sivuilla, Västra Nyland:ssa sekä HBL:ssa.



Mitä pitää ottaa huomioon?

  • Kasvomaski ja käsidesi käytössä kokoajan
  • Käyttäytyminen sairaalaympäristössä
  • Kuvan saa ottaa vain luvan kanssa
  • Pysy poissa tieltä - rokotus on ensisijainen
  • Pyri olemaan huomaamaton kuvatessa


Kuva: Roosa Tenhunen



Kuva: Roosa Tenhunen



Omat ajatukset valokuvauksesta
Sairaalassa kuvaaminen tuntui kiinnostavalta, mutta myös hieman ahdistavalta. En itse erityisesti pidä neuloista tai sairaaloista ympäristönä, joten en aluksi tiennyt miten valokuvaus tulisi sujumaan. Onneksi sairaalan ilmapiiri oli rauhallisempi kuin mitä olin ajatellut ja pystyin luottamaan taitoihini, jotta sain onnistuneita kuvia uudenlaisesta tilanteesta huolimatta. Tilojen valotus aiheutti eniten ongelmia, sillä ikkunoista tulvi kirkasta luonnonvaloa, joka sekoittui sairaalan keltaiseen loisteputki valaistukseen. Onneksi tämän pystyy korjaamaan myöhemmin editoidessa. 

Minulle on kertynyt jonkin verran kokemusta tilannekuvauksista, joten osasin odottaa nopeita tilanteita ja eroavaisuuksia kuvattavien kohteiden välillä. Rokotuksen antaminen tapahtui erittäin nopeasti, joten minun täytyi olla valmiina kameran kanssa. Jokaisen henkilön kuvaaminen on erilainen kokemus, joten minun oli osattava ennakoida ja seurata liikehdintää sekä reaktioita.

Rokottamisen täytyi sujua esteettömästi ja sairaalan henkilökunnan ehdoilla. Minun täytyi siis pysyä poissa tieltä ja osallistua rokotustilanteeseen vain luvan kanssa. Halusin olla mahdollisimman huomaamaton, etteivät rokotettava tai rokotuksen antaja ahdistuisi ylimääräisestä henkilöstä rokotustilanteessa. Odotin, että rokotettavan tiedot on kerätty ja hänelle on kerrottu kaikki tarvittava rokotteesta ennen kuin valmistelin kameran ja siirryin lähemmäksi. Minulle jäi siinä aikaa tarkistaa valotus ja kuvakulma sillä välin, kun rokotetta valmisteltiin.



Kuva: Roosa Tenhunen



Kuva: Roosa Tenhunen



Miten editoin kuvat - Lightroom Classic (esimerkki kuva)

Crop image
Straighten image
Temp: 2965
Exposure: +0,79
Highlights: -60
Shadows: +28
Texture: +16
Sharpening: 50
Blue Color Saturation: +20
Orange Color Luminance: -8



Kuva: Roosa Tenhunen



Kuva: Roosa Tenhunen





Thoughts? - Let me know.