Screenshot artikkelista |
Mikä on valokuvien merkitys kulttuurissa nykypäivänä?
Kuvien ottaminen ja niiden näkeminen KAIKKIALLA on tavallisempaa kuin koskaan ennen. Niiltä ei voi välttyä eikä maapallolta taida löytyä ihmistä, joka ei olisi minkäänlaisissa tekemisissä kuvien kanssa. Meitä ympäröivät mainokset ja sosiaalinen media altistavat meidät jatkuvasti tekemään omia johtopäätöksiä näkemästämme ja kokemastamme materiaalista. On helppo heittäytyä skeptiseksi ja epäileväksi, sillä jopa luotettavalta vaikuttanut uutis-sivusto saattaa alteroida otsikoitaan ja muunnella totuutta. Meidät on opetettu pitämään silmät auki ja pysymään hereillä eikä uskomaan sokeasti kaikkea kuulemaansa. Juuri siksi 'kaikkein vaarallisimpia ovat juuri ne kuvat, joiden taustoja emme tiedä' ja saamme siten tilaisuuden keksiä itse mieleisen selityksen tai syyn tapahtuneelle.
Don't Judge A Book By It's Cover
Kyseisen Helsingin Sanomien artikkelin aiheena on elokuvatuottaja Harvey Weinstein, joka tuomittiin seksuaalirikoksista. Valokuvauksen filosofiaa tutkinut elokuvantekijä Errol Morris kertoo epäilleensä Weinsteinista otetun paparazzikuvan aitoutta ja uskoi sen olleen lavastettu. Kuvassa Weinstein nähdään kävelemässä rollaattorin kanssa heikomman näköisenä kuin normaalisti, joka teki Morrisista skeptisen ja varman siitä, että rollaattori oli pelkkä rekvisiitta. Myöhemmin hänelle selvisi, että Weinstein oli ollut auto-onnettomuudessa ja kärsi selkävaivoista. Morris tuomitsi valokuvan ja loi päässään omia merkityksiä, jotka eivät olleet totta. 'Näemme usein sitä, mitä haluamme nähdä'. Oma mielipide vaikuttaa usein päätöksentekoon ja ihminen saattaa tietämättään antaa itselleen haluamansa lopputuloksen tai selityksen ilman sen suurempia harkintoja.
Ajattelin itse samalla tavalla kuin Errol Morris. Pidin Weinsteinia kuvottavana ja olin valmis leimaamaan hänet huijariksi yhden valokuvan perusteella. En harkinnut muita vaihtoehtoja, koska halusin olla oikeassa tilanteen suhteen. Pidän itseäni järkevänä ajattelijana ja uskon pystyväni erottamaan sen, mikä on totta tai tarua. Mutta välillä mielipide on niin vahva, että se vie voiton. Juuri tämän takia valokuvat, joista puuttuu konteksti eli tieto siitä, miten ja millaisessa tilanteessa ne on otettu, ovat kaikista vaarallisimpia.
Screenshot artikkelista |
Sosiaalinen media ja autenttisuusarvo
Ei ole mikään salaisuus, että sosiaalisiin medioihin, kuten esimerkiksi Instagramiin halutaan kerätä vain parhaat kuvat, joilla luodaan 'täydellisen elämän illuusio'. Siitä käytetään englanninkielistä termiä 'Highlight Reel' eli kooste kohokohdista. Tällaisen tavoittelu on epäterveellistä ja vaarallista etenkin nuorille, jotka ovat hyväuskoisempia eivätkä välttämättä osaa erottaa autenttista sisältöä alteroidusta todellisuudesta. He haluavat saavuttaa saman tason ja tekevät mitä tahansa, jotta se toteutuu. Kuvien autenttisuusarvo voidaan kyseenalaistaa, koska niitä editoidaan reilulla kädellä siinä toivossa, että illuusio säilyy. Halutaan 'täydellinen' iho tai vartalo ja aitous ja ihmisyys unohtuu prosessissa. Tämän hetkinen trendi on onneksi palauttamassa ihmisiä takaisin luonnollisuuden ja aitouden puolelle eikä täydellisyys ole niin tärkeää enää. On kuitenkin hyvä pitää mielessä sanonta - 'Take it with a grain of salt'.
Baron von Fancy -printti |