Videographer - Raaseporin kaupunki



Kuva: Roosa Tenhunen


Raaseporin kaupunkipyörät 2021

"Raaseporin kaupunkipyörät tulevat käyttöön alueella 6.5.2021. Haluamme tarjota kaikille raaseporilaisille ja vieraillemme edullisen ja helpon tavan liikkua alueella ja samalla kohentaa kuntoaan ja nauttia ulkoilmasta. Pyörän selästä löydät useammin myös paikallisia helmiä matkan varrelta. Kaupunkipyörien käyttö on hyvin helppoa."

Olin ottamassa valokuvia ja videokuvaamassa Raaseporin kaupungin lehdistötilaisuutta uusista kaupunkipyöristä 26.4. Tilaisuuteen osallistui kuvaaja Yle:ltä ja muutamasta muusta lehdestä ja itse olin ottamassa kuvia kaupungin tiedotus kanavia varten. Tein myös lyhyen esittelyvideon tilaisuudesta ja uusien pyörien tulosta. Tässä postauksessa käsittelen videoiden tekoa kaupungille ja kaikkea mitä videoita tehtäessä täytyy ottaa huomioon. 



Videography - What kind of videos?

Kaupungille tehdään videoita, joita voidaan käyttää tiedotukseen ja mainostamiseen erilaisissa kaupungin kanavissa, kuten esim. visitraseborg.com -sivustolla ja samannimisellä Instagram -tilillä. Tietyistä tapahtumista tehdään myös virallisia videoita, joita kaupungin asukkaat voivat katsella esim. Facebookin kautta tai Intrasta. Yhdessä viestintäosaston Julia Ingon kanssa kuvaamamme video viime vuoden diplomien jakotilaisuudesta on yksi tällaisista "virallisemmista" videoista. Kyseisiin videoihin käytetään yleensä useampaa kuin yhtä kameraa, jotta saadaan laajempi kuva kuvattavasta tilaisuudesta. 



Videography - Rules for visuals

Videoiden täytyy seurata tietynlaista visuaalista linjaa. Raaseporin kaupungin brändin visuaalinen ilme uudistettiin täysin muutama vuosi sitten ja samat graafisen ohjeiston säännöt perustuvat myös videoihin. Tämä tarkoittaa tiettyjä kuvakulmia, audiota, tekstityksessä käytettävää fonttia sekä värejä. Itse kuvailisin videoita ammattimaisiksi, mutta luonnollisiksi ja kutsuviksi. Suurinosa kaupunginosien ja muiden paikkojen esittelyvideoista tehdään drone -lennokilla, koska kuvattava ala on laajempi. Näissä videoissa on joitakin omia sääntöjä, joihin en ole tutustunut sen enempää, koska en itse ole kuvannut lennokilla työharjoittelun aikana.     


Termejä, joilla kuvailisin videoiden visuaalista tyyliä,
  • Ammattimainen
  • Moderni
  • Laadukas
  • Fresh
  • Luonnollinen
  • Iloinen/Pirteä
  • Kutsuva
  • Puolueeton

Videoiden aiheen ja tarinankerronnan täytyy säilyä täysin puolueettomana. Videoissa ei saa tulla ilmi minkäänlaista suosimista tai painostamista (henkilö, brändi, aihe). Videoita kuvattaessa täytyy ottaa monia erilaisia asioita huomioon, niin ympäristön kuin myös kuvattavan kohteen kohdalla. Videoista halutaan tehdä kutsuvia ja laadukkaita, sillä ne edustavat kokonaista brändiä. Ihmisten halutaan näkevän ja kokevan Raasepori tietyllä tavalla ja liikkuva kuva on hyvä tapa luoda tietynlainen käsitys tai ensivaikutelma.



Kuva: Roosa Tenhunen


Videography - How do I tell a story?

Tarinankerronta on olennainen asia kuvatessa videota. Videon tarkoitus ja sen tarina täytyy pitää mielessä alusta loppuun saakka, jotta videosta tulee yhtenäinen ja tarina pysyy kasassa. Taitava kuvaaja pystyy kertomaan tarinan lyhyelläkin videolla. Mielestäni laitteella ja videon laadulla ei ole väliä, jos tarina on vangitseva ja hyvin kerrottu. Parempi laatuisempaa videota on tietysti mukavampaa katsella ja se luo isomman vaikutuksen katsojaan. Useat videokuvaajat pystyvät jo kuvausvaiheessa ajattelemaan jälkituotantoa ja kuinka he tulevat editoimaan tietyn osan videota. Se auttaa visualisoimaan projektin etukäteen, mutta voi myös sotkea ja estää kuvaajan mielikuvituksen käytön. 



Videography - Take care of your gear

Kamera. Mikrofoni. Kolmijalka. Akku. Muistikortit. Johdot. Muista pitää kameran lisäksi huolta kaikista muista tarvikkeistasi. Itse käytän rennommissa videoissa yleensä vain kameran omaa mikrofonia, sillä sen audio on aika laadukas. Kolmijalkaa on käytetty enemmän edellä mainituissa "virallisissa" videoissa, joissa tarvitaan absoluuttista stabiliteettiä. Se on kuitenkin hyvä ottaa mukaan varmuuden vuoksi. Akun tulee olla ladattuna ja muistikortin tarpeeksi tyhjänä, jotta voit kuvata huoletta niin paljon kuin tarvitset. Itse olen muutamaan otteeseen unohtanut käydä muistikortin läpi ja kuvaustilanteessa se on täyttynyt. Tarvittavien johtoja on tärkeä pitää mukana varmuuden vuoksi. Joko laitteen latausta tai kuvien/videoiden siirtoa varten. 



Videography - Know your location

Joskus menet uuteen paikkaan etkä tunne lokaatiota entuudestaan. Et pysty miettimään kuvakulmia tai valaistusta etukäteen etkä tunne ympäristöä ja sen vaikutusta kuvauksissa. Suosittelen tiedonhankintaa internetin avulla tai kysymistä sellaiselta, joka tuntee paikan. Itse ottaisin enemmän tarvikkeita mukaan varmuuden vuoksi. Parempi olla valmistautunut kaikkeen mahdolliseen, jotta saa parhaan mahdollisen tuloksen kuvatessa. Kaupunkipyöriä kuvasimme Tammisaaressa kaupungintalon edustalla, joka toimii parkkipaikkana. Meidän täytyi siirtyä pois autojen ja muiden ihmisten tieltä ja keskeyttää kuvaus pieneksi hetkeksi. Kaupungintalo on tunnistettava elementti ja osa Raaseporin kaupungin imagoa, joten halusimme käyttää sitä taustana kuvauksissa.


Sää voi yllättää ja aiheuttaa ongelmia ulkokuvauksissa. Käytössä olleet kamerat eivät ole täysin vedenkestäviä, joten niiden säilyttäminen kuivana täytyy pitää kokoajan mielessä. Olen huomannut, että itse pidän pilvisestä, mutta kirkkaasta säästä. Silloin värit tulevat esiin kuvissa oikeina ja valotus on tasainen kokoajan. Välillä auringonsäteillä ja varjoilla on hauska leikkiä kuvattavasta aiheesta riippuen. 



Videography - You are what you wear

Valo- ja videokuvaajan tulisi aina olla pukeutunut kokomustaan asuun. En tiennyt tätä, kun aloitin työharjoittelun, mutta syy tähän on erittäin järkevä. Kokomustassa asussa valokuvaaja pysyy mahdollisimman näkymättömänä eikä vaatteiden väri heijastu mistään pinnoista valokuviin tai videoon.



Kuva: Roosa Tenhunen



Videography - Professionalism

Ammattimaisuus tulee mielestäni esiin monella eri tavalla. Se voi olla kameran ja muun laitteiston tietämystä ja itsevarmaa käyttöä tai kohteiden ohjausta ja uniikkien kuvakulmien käyttöä. Itse koen kuvattavien kohteiden eli mallien ohjauksen ja järjestelyn vaikeaksi vielä tässä vaiheessa. Nuorena henkilönä usein vanhempien ja korkeammalla tasolla ammattimaisesti olevien henkilöiden ohjaus tuntui alussa erittäin pelottavalta ja kielletyltä. Sain hyvän ja kannustavan neuvon tähän pelkoon: "Ole itsevarma ja asiallinen. Kuvattavana olevat henkilöt uskovat, että tiedät mitä olet tekemässä ja toimit ammattimaisesti etkä koppavasti. Olet nuori, mutta tässä asiassa taitavampi kuin kukaan heistä."


Kameran ja muiden laitteiden oikeanlainen ja ammattimainen käyttö on tietysti tärkeää. Haluat olla tehokas ja saada mahdollisimman onnistuneen tuotoksen, joten harjoitus tekee mestarin. Usein tilanne voi olla hektinen, joten sinun täytyy toimia nopeasti. Kuvattava kohde ei aina myöskään tiedä mitä hänen kuuluu tehdä, joten hän voi liikkua ennalta arvaamattomasti, jolloin sinun täytyy pystyä liikkumaan tai muuttamaan kuvakulmaa erittäin nopeasti. Video tai kuva ei saa kärsiä tästä yllättävästä muutoksesta. On hyvä informoida kuvattava kohde ennen kuvausten alkua ja kertoa mitä aiot tehdä. Näin vältetään mitään ylimääräistä hämmennystä.


Kuvattava henkilö voi usein tuntea itsensä epämukavaksi kameran edessä, mutta ammattimainen kuvaaja pystyy läsnäolollaan tai kommenteillaan vahvistamaan tämän itsevarmuutta. Olen ollut enemmän kameran edessä kuin sen takana ja tunsin oloni yleensä melko epämukavaksi. Toisinaan valokuvaaja on keskustellut kanssani koko kuvauksen ajan, jotta keskityn enemmän keskusteluun kuin mallina olemiseen. Välillä tilassa on soinut musiikki, joka voi myös rentouttaa kuvattavaa henkilöä. 



Videography - Post-production

Post-production eli jälkituotanto tarkoittaa kuvauksen jälkeistä vaihetta, kun kuvattu materiaali käsitellään eli editoidaan haluamallasi ohjelmalla. Olen käyttänyt editoimiseen Adoben Premiere Pro -ohjelmaa. En ollut käyttänyt sitä ennen tämän työharjoittelun alkua, mutta olin tutustunut siihen omasta uteliaisuudesta jo vähän aikaisemmin. Se on mielestäni melko yksinkertainen ja tehokas ohjelma, joka ei vaadi laajaa aikaisempaa osaamista editoijalta. Uuden ohjelman käyttöönotto tuntuu aina ensin isolta urakalta ja sitä se välillä onkin. Sain mielestäni nopeasti kiinni ohjelman toiminnoista aikaisemman editointi kokemuksen ansiosta. Sain Julialta laajan oppitunnin Premiere Pro:n käytöstä, kun aloitimme yhdessä kuvaamamme videon jälkituotannon viime vuonna. Videon koosta riippuen tarvitset myös erittäin tehokkaan ja vahvan tietokoneen. 








My thoughts  &  self-evaluation

Koen itseni tässä vaiheessa melko itsevarmaksi kuvaajaksi. Valokuvaus sujuu mielestäni vielä paremmin kuin videokuvaus, mutta pystyn kuitenkin menemään uusiin tilanteisiin ja paikkoihin kuvaamaan. Kommentti kokeneelta valo- ja videokuvaajalta: "Mielestäni voisimme lähettää sinut mihin tahansa tilaisuuteen valokuvaamaan ja saisimme laadukkaita ja ammattimaisia kuvia. Olet kuvannut videota vähemmän ja se sujuu, mutta isompien tilaisuuksien kuvaamiseen tarvitset vielä vähän avustusta." Olen täysin samaa mieltä ja haluan jatkaa videoiden kuvaamista kunnes olen yhtä itsevarma videokuvaaja.