How To Create Dope Flat Lays
Flat Lay tarkoittaa erilaisia tuotteita - riippuen teemasta ja tarkoituksesta - järjesteltynä lattialle, pöydälle tai muulle tasolle. Flat lay -kuva otetaan yläpuolelta katsottuna kohtisuoraan ja yleensä kaukaa, jotta kaikki tarvittava mahtuu kuva-alaan.
Käytin luokan varastosta löytämääni 'kuvauskuutiota' flat lay:n alustana, koska halusin hieman kulutetun tumman taustan. Nappasin mukaan pienen mehikasvin, sillä halusin kuvaan vehreyttä ja sen ruukkukin antoi kuvalle hieman lisää väriä. Kirjoitin ottamani muistiinpanot uudelleen puhtaaksi kuvaa varten ja sijoitin käyttämäni kynät vihon läheisyyteen. Lavastettu todellisuus toteutuu tässäkin kuvassa niinkuin 99% kaikista flat lay -kuvista.
Nyt on oikea hetki puhua sommittelusta. Normaalisti flat lay -kuva otetaan korkeammalta, mutta otin omani matalammalta tarkoituksella. Kuva-alaan ei ole sommiteltu montaa asiaa ja tausta on kapea, joten jouduin käyttämään mielikuvitustani. Halusin, että kasvi on näkyvillä vain kulmassa ja tarvikkeet, kuten kynät näkyvät kokonaisina. Muistiinpanot olivat pääroolissa, joten huomion täytyi kiinnittyä ensimmäisenä niihin. Siksi käytin kirkkaan punaista väriä ja mielestäni onnistuin oikein hyvin. Pidän vapaammasta tavasta sommitella kuva-alaan ja siitä syystä asiat eivät ole täysin horisontaalisti vaan hieman vinossa eri suuntiin. Päätin lisätä valkoista paperia vihon taakse ettei kuvasta tulisi liian tumma ja sen myötä liian tunkkainen.
YouTube Tutorials
Peter McKinnon - Flat Lay Photography
McKinnon on aivan omassa sarjassaan valokuvauksen ja videoiden suhteen. Häntä pidetään edelläkävijänä ja pettämättömät taitonsa hän oppi kuvaamalla taikureita ympäri maailmaa ennen siirtymistä YouTubeen. Olen seurannut hänen YouTube taivaltaan jo monen vuoden ajan ja pidän häntä yhtenä parhaista sisällöntuottajista yhdessä Casey Neistat:n kanssa.
McKinnon mainitsee videossa 3 keskeistä työvaihetta, jotka täytyy ottaa huomioon flat lay -kuvissa - LAYOUT, BALANCE, TEXTURE.
LAYOUT - Sommittelussa täytyy pitää mielessä mitä olet kuvaamassa. Jos teet vaikka tuotekuvausta, joissa halutaan mainostaa uutta kameraa, on sinun muistettava antaa huomion keskittyä kuvan päähenkilöön eli kameraan. Älä sijoita kuvaan toista suurempaa ja kalliimpaa kameraa, joka vie huomion pois kohteesta, jota kuvalla yritetään myydä. Kerää muita pienempiä esineitä tai tuotteita, jotka korostavat kameraa ja sen tarkoitusta. Attribuuttien käyttö auttaa mainoksen näkevää henkilöä luomaan mielikuvia ja tekee siitä kiinnostavamman.
'It's all in the details!'
BALANCE - Hyvän tasapainon ylläpitäminen tuo kuviin haluttua harmoniaa ja pitää kuvan kiinnostavana. McKinnon pitää erikokoisten esineiden sekoittamista tärkeänä, ettei kuvaan jää tyhjiä kohtia. Tasapainoa hän hakee myös erilaisten materiaalien sekoittamisen avulla - metalli ja kangas ovat vastakohtia, jotka tasapainottavat toisiaan. Esimerkkinä hänellä oli veitsi ja t paita.
'Intention. Use only selected items, not everything you own. Also, step back and visualise the frame.'
TEXTURE - Taustasta muodostuu yksi elementti kuvassa. Se voi muuttaa koko kuvan tunnelman, sillä haljennut betoni lattia tai rosoinen puutaso on paljon kiinnostavampi kuin vaatimaton valkoinen Ikea pöytä. Materiaalin näkyvyys kuvassa on siis erittäin olennaista houkuttelevuuden kannalta. Itse pidän hieman kulutetusta taustasta, se tuo persoonallisuutta muuten vaatimattomalta vaikuttaviin esineisiin. Tumma kulunut puu on miellyttävin omalle silmälleni. Kasvien lisääminen on aina hyvä idea. Kasvit tuovat kuvan eloon.
Gemary - Instagram Flat Lay Tips
Tärkeimmät asiat, jotka sain irti videosta:
- Hyvä valaistus on tärkein!
- Luonnonvalo on paras vaihtoehto
- Sommittelu - ei liian täydellisen näköistä
- Lavastettu todellisuus
- Negatiivinen tila
- Rekvisiitta
- Kuvakulma & perspektiivi
The Bite Shot - 5 Flat Lay Lighting Tips For Food Photography
Asiat, jotka jäivät käteeni videosta:
- Yksi päävalonlähde
- Luonnonvalo tai keinotekoinen valo
- Kangas eteen laimentamaan kovaa valoa
- 'Bounce card'
- Kiinnitä huomiota varjoihin
- Salamavalo käyttöön, jos luonnonvaloa ei voida hallita!